View unanswered posts | View active topics It is currently Sat Dec 20, 2014 3:45 pm






Reply to topic  [ 8 posts ] 
Mindsensors Compass problem with 1.3 B4 
Author Message
Rookie

Joined: Mon Jun 02, 2008 8:58 am
Posts: 4
Location: Mechelen, Belgium
Post Mindsensors Compass problem with 1.3 B4
Hi,

I'm using the Mindsensors Compass with the newest version of Robotc 1.3 Beta 4. However, I'm not able to run the demo provided by mindsensors.
I'm always getting a I2C error that the device is not ready. If I try under NXT-G, the sensor works.

Could it be that something has changed in the way I2C is handled?

Anyone else have the same problem?

/kurt


Mon Jun 02, 2008 9:03 am
Profile
Moderator
Moderator
User avatar

Joined: Wed Jan 31, 2007 3:39 am
Posts: 299
Location: San Diego, California. USA
Post 
Hi delphi069,

Something fishy is going on, I'm having problems as well. I will talk to Dick about it. Thanks for the heads up.

Scott B-)

_________________
Mmmm Legos B-)

My Robot Projects:
http://www.freewebs.com/robotprojects/


Mon Jun 02, 2008 3:16 pm
Profile WWW
Creator
Creator

Joined: Fri Feb 09, 2007 9:21 am
Posts: 615
Post 
There were some recent changes to fix a bug in handling the slow rise time on signals for long cables. I will look at this today..


Mon Jun 02, 2008 4:35 pm
Profile
Rookie

Joined: Mon Jun 02, 2008 8:58 am
Posts: 4
Location: Mechelen, Belgium
Post 
I have just tried with 1.35 B1, but the problem stays the same.
This is what I'm getting :
Connect to Port 1
Error: Check conn
Heading = 0
When debugging, it seems to float around line 112, which is:
Quote:
while (nI2CStatus[S1] == STAT_COMM_PENDING); // Wait for I2C bus to be ready


If I disconnect the cable it says Read OK instead of Error.
I am not using a long cable, a normal 35cm cable.

Just to put a bit more "meat to the bone" :)
/kurt


Tue Jun 03, 2008 6:40 am
Profile
Creator
Creator

Joined: Fri Feb 09, 2007 9:21 am
Posts: 615
Post 
This version http://robotc.net/downloads/ROBOTCforMindstorms_136_BETA_1.exe has fixes for I2C. I don't have MindSensors sensors, but this provides robust I2C over long cables with HiTechnic sensors.

Update: I've subsequently found two other bugs that impact BT.

The first is that 1.35 and 1.36 had two sets of enum constants to define custom I2C sensors like those from Mindsensors. Unfortunately, only one of these was known to ROBOTC firmware. This is fixed in 1.37 which will be posted later this morning.

The second is that support for the new FIRST FTC automatically assigned a servo/motor controller to sensor port S1. This prevented use of this port for regular I2C sensors. The fix for this is easy. Change the "platform type" to "NXT" and not "FTC".


Tue Jun 03, 2008 11:45 pm
Profile
Rookie

Joined: Mon Jun 02, 2008 8:58 am
Posts: 4
Location: Mechelen, Belgium
Post 
I have just tested with 1.37B1, and everything works perfectly now (aside from the fact that I'm not getting correct readings, but I probably need to calibrate again)
Thanks for the quick response!
/kurt


Wed Jun 04, 2008 5:09 pm
Profile
Expert

Joined: Sun Sep 09, 2007 10:12 am
Posts: 116
Post 
Thanks for those explanations...

Any idea of next non-Beta version?

I will try those releases...

_________________
http://www.apcsguarda.com
My Project: http://www.robotc.net/forums/viewtopic.php?f=15&t=712


Tue Jun 10, 2008 4:10 am
Profile
Creator
Creator

Joined: Fri Feb 09, 2007 9:21 am
Posts: 615
Post 
Release version this week.


Tue Jun 10, 2008 10:10 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron



Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by ST Software for PTF.